e hënë, shkurt 4

Çmimet e ushqimeve rifillojnë rritjen

Ditari i Tiranës – Çmimet e mallrave ushqimorë filluan sërish tendencën e rritjes pas disa muajsh pushimi relativ. Çmimi i vajit, miellit, orizit dhe vezëve, (të gjitha mallra të prodhimit në shkallë industriale në Shqipëri), pësuan rritje gjatë fundit të janarit dhe fillimit të shkurtit.

Herën e fundit, një situatë e tillë u pa në shtator dhe tetor të vitit të kaluar, kur zëri i ushqimeve në Indeksin e Çmimeve të Konsumit u rrit deri me 9.4% në bazë vjetore, rritja më e madhe mujore e shënuar që nga viti 1998. Çmimi i vajit të lulediellit p.sh, kushtonte 160 deri në 170 lekë për litër verën e kaluar, u rrit deri në 190 lekë për litër në shtator 2007 dhe sot kushton 200 deri në 220 lekë për litër.

Dukshëm rritja e çmimeve të ushqimeve udhëhiqet nga sektori vendës i agroindustrisë në rastin e vezëve dhe nga importet në rastin e miellit, vajit dhe orizit. Një pjesë e madhe e agroindustrisë qe detyruar më herët të mbante çmime të ulëta për shkak të konkurrencës së fortë nga jashtë, e cila favorizohej nga forcimi i vazhdueshëm i lekut. Por leku nuk është forcuar më dukshëm që prej dy vjetësh, ndërsa çmimet e ushqimeve në treg ndërkombëtar kanë pësuar rritje. Në këtë rast, importuesit janë detyruar të rrisin çmimet ndërsa industria vendëse ka përfituar nga rasti. Vezët, mishi dhe qumështi, bëjnë përjashtim këtu. Vezët janë të ndikuara nga fenomeni i përqendrimit të prodhimit, prodhohen tërësisht në vend dhe tregu është i tejngopur nga pamundësia për të eksportuar mbiprodhimin. Por janë vetëm dy prodhues që dominojnë këtë treg dhe që kanë udhëhequr aktualisht rritjen e çmimeve. Çmimi i mishit dhe i qumështit e i nënprodukteve nuk duket të ketë pësuar rritje, kryesisht për shkak se furnizohet nga prodhues të vegjël, (nuk ka dominim) dhe se Shqipëria ka gjithashtu mbiprodhim për këto mallra pa mundësi eksporti.

Nuk ka komente: